sklapanje većine

Mogu li ljevica i desnica sastaviti vladu? Pavliček: Sve opcije su realne

27.04.2024 u 12:17

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček komentirao je pregovore oko sastavljanja nove vlade, a gdje se i njegova stranka javlja kao mogući faktor.

Suverenisti imaju dva mandata u novom sazivu Sabora, a prema nekim kombinacijama mogli bi podržati HDZ i Domovinski pokret te im na taj način osigurati potrebnu većinu čak i bez manjinaca. Postoji li šansa za tako nešto?

'O tome će odlučivati stranačka tijela. Mi ćemo imati Predsjedništvo danas i u sljedećih nekoliko sati će se odlučiti u kojem smjeru će stranka ići. U Sabor smo ušli kroz politiku koja je anti-HDZ i antikorupcijska. U ovoj priči je bitno sačuvati obraz. Moj nikad nije bio na prodaju i nisam ga našao na ulici', kazao je Pavliček u razgovoru za N1.

Moguće je da se stranka u ovakvim pregovorima prelomi pa ako bi postojala mogućnost ući u vladu, kako bi to Suverenisti učinili?

'Ne bismo odstupili od naših ciljeva, a to je vojska na granici, efektivnija borba protiv inflacije, da se ukinu subvencije onima koji gule kožu hrvatskim građanima, da se provodi bolja demografska politika, posebno u manje razvijenim dijelovima Hrvatske…', odgovorio je šef Suverenista.

Ne vidi se u vladi koju bi činili SDSS i Možemo. Manjinci se pak drže skupa i podrškom Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora zapravo su napravili svojevrstan pritisak. Uz to, premijer Andrej Plenković bi ih htio uz sebe.

'Lako moguće da to rade. Ali, malo mi je neozbiljno da su to napravili prije nego se formirala parlamentarna većina. Ili je to taktički potez na nečiji mig, ne bih to izuzeo. Lako moguće da on dolazi iz HDZ-a. Čudno da se već javno svrstavaju i to u demokratskim okolnostima nije slučaj.'

Postoje strahovi slijeva da bi s desnijom vladom dobili udar na neovisne medije, promjene po pitanju migracijske politike i ugrozu manjine.

'Ako je netko udario na medije, to je Plenković i njegov lex AP. Dobro znamo da 90 posto afera ne bi izašlo u javnost bez medija. Podržao bi ukidanje tog zakona jer on nije dio demokratskih načela. A što se tiče medija, sporni su oni koji su financirani od strane države, a pljuju po toj državi, kao Pupovčeve Novosti. Ako bi se financirali preko tržišta, neka pišu što hoće. Bez državnog se novca ne mogu održati, a uređivačka im je politika antihrvatska', izjavio je Pavliček.

Tvrdi da nema ni udara na manjine.

'Imamo jednu stranku, a to je SDSS, koji već 30 godina pokušava izjednačiti krivnju i ne žele priznati da su pripadnici njihove manjine glavni uzrok za ono što se ovdje događalo početkom devedesetih i da su bili agresori na Hrvatsku. I ne možete imati slučaj da predstavnik SDSS-a prije nekoliko godina bude u Bačkoj Palanci, gdje se obilježava Oluja kao najveći ratni zločin nakon Drugog svjetskog rata. To je neprihvatljivo. Moraju proživjeti katarzu, prihvatiti činjenice i reći kako je bilo devedesetih.'

Kaže da su sve opcije realne za uspostavljanje vlade, odgovarajući na pitanje mogu li ljevica i desnica sastaviti vladu, a ne isključuje ni ponovljene izbore.

'To je uobičajena praksa i u zapadnim zemljama. Ako se ne može sastaviti vlada, bolje je ići na nove izbore. To je cijena demokracije. Bolje ići još jednom i imati stabilnu vladu', zaključio je Marijan Pavliček.