TOP LJESTVICA

S čijom putovnicom možete najslobodnije putovati svijetom?

Bionic
Reading

Građani Švedske dovoljno su sretni jer im putovnica njihove zemlje omogućuje slobodan ulaz u čak 174 države na svijetu, a istovremeno ta im je putna isprava financijski vrlo dostupna, jer za njezinu izradu oni s minimalnim primanjima trebaju odraditi jedan radni sat vremena. Od 51 zemlje s liste putničke platforme GoEuro, Hrvatska je zauzela 37. mjesto

Putnička platforma za organizaciju putovanja GoEuro sastavila je top ljestvicu putovnica 51 zemlje vrednujući ih u odnosu na (bez)vizni režim, cijenu izdavanja tog dokumenta te radne sati koje građani s minimalnim primanjima moraju odraditi kako bi si priuštili putnu ispravu svoje zemlje.

Pokazalo se da su najpoželjnije putovnice Švedske, Finske, Njemačke, Velike Britanije i SAD-a budući da njihovim građanima taj dokument omogućuje slobodan (bez vize) ulazak u čak 174 zemlje na svijetu. Pored toga, Šveđani imaju i dodatnu prednost jer si putovnicu svoje zemlje mogu priuštiti i oni s minimalnim prihodima već za jedan radni sat. Hrvatska putovnica zauzela je 37. mjesto: omogućava slobodan ulazak u 130 zemalja, a Hrvati na minimalcu zaraditi je mogu za 22 radna sata.

Potaknuti velikim brojem zahtjeva koji su dolazili iz krugova gospodarstvenika izvozne orijentacije, hrvatska Vlada predložila je da poslovni ljudi, kulturnjaci i sportaši dobiju pravo na dvije putovnice. Prema važećem zakonu o putnim ispravama, građanima je dopušteno imati samo jednu putovnicu.

Državnim su se institucijama obraćali mnogi gospodarstvenici žaleći se da često ne mogu putovati jer postupci izdavanja viza za neke zemlje traju i tjednima, tijekom kojih ostaju bez putovnice koju su morali priložiti uz zahtjev za vizu, otkrio je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić za Poslovni dnevnik

Dvije će putovnice, osim toga, povećati mogućnost hrvatskim poduzetnicima dobivanje vize za pojedine zemlje koje su u pravilu osjetljive i negativno reagiraju u slučaju da podnositelj zahtjeva već ima vizu neke od država s kojom ona nije u prijateljskim odnosima.

Praksu posjedovanja dviju putovnica prakticiraju i neke druge članice Europske unije, poput Njemačke, Francuske, Austrije, Nizozemske te susjedne Slovenije.