STAV

Svjetlosno onečišćenje s one strane zakona

13.10.2011 u 18:02

Bionic
Reading

Domaći političari hvale se da zakonom protiv svjetlosnog onečišćenja prednjačimo u Europi. Neka je barem u nečemu tako

Naši vrli i vrijedni saborski zastupnici velikom većinom svojih zelenih ručica podignutih u zrak 30. rujna 2011. izglasali su Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja. Mislite da su dangubili donošenjem ovog zakona? Mi ne! A ako prvi put čujete za ovakvu vrstu onečišćenja - sram vas bilo, niste pažljivo čitali Plan B! Stvar je ozbiljna. Pa vidite da se o njoj i zakoni pišu te svesrdno izglasavaju. Osobno mislimo da ova stavka ne bi ni primirisala saborskom dnevnom redu tako brzo da ne kucamo na vrata EU-a. No, bolje i ovako nego nikako...

Ako ovaj zakon ne ostane samo mrtvo slovo na papiru, dovest će do po život vrlo važnih promjena. Prvo i osnovno, ljubavni parovi moći će uživati u romantici zvijezdama okovanog neba. Da! To je vrlo važna stavka za našu vrstu i njezinu reprodukciju. A od viška svjetla i životinje potpuno poblesave jer više ne znaju je li dan ili je zapravo noć i kada ono treba raditi ono. No, šalu na stranu...

Kao što smo već pisali u magazinu Plan B, svjetlosno onečišćenje je svako emitiranje umjetnog svjetla na području gdje ono nije potrebno. Da, to se odnosi na sve one pozive Batmanu koje šalju raznorazni noćni klubovi, ali i osvjetljavanje zvonika širokosnopnim reflektorima, svu javnu rasvjetu usmjerenu prema nebu (čemu svjetlost koja šiba u nebo, nije nam jasno, nije li ona potrebna prolaznicima na tlu; zvijezde i Mjesec ionako je imaju dovoljno).

Što se planira postignuti ovim zakonom? On je, za početak, nedorečen, odnosno fizikalne vrijednosti će naknadno određivati ministar kroz uredbe. No ono najvažnije što se planira postignuti je povećanje energetske učinkovitosti tako što će se jedinice lokalne i regionalne samouprave te grad Zagreb prilagoditi propisanim standardima kako bi došlo do uštede električne energije. Nadalje, Zakonom će se povećati i sigurnost na cestovnom prometu te posljednje, ali ne i manje važno, smanjit će se štetan utjecaj svjetlosnog onečišćenja na ljudski organizam.

Kako je jedan od saborskih zastupnika rekao, nama još ne gori crveno svjetlo po ovom pitanju, tako da je Zakon donesen na vrijeme. Ostaje vidjeti hoće li se prije paljenja crvenog sve njegove odredbe primijeniti. Bili živi pa ne vidjeli.