postavlja se 500 spremnika za papir i plastiku

U Karlovcu se odvojeno prikupljanje otpada diže na višu razinu

15.07.2020 u 12:12

Bionic
Reading

U Karlovcu je u srijedu počelo postavljanje 500 spremnika za odvojeno prikupljanje papira i plastike i to za zgrade kolektivnog stanovanja, dosadašnji zeleni otoci ostat će u funkciji, ali se ovime odvajanje otpada diže na višu razinu, rekli su iz gradske komunalne tvrtke

Direktor gradske komunalne tvrtke Čistoća Tomislav Polić istaknuo je na tiskovnoj konferenciji u Gradskoj četvrti Dubovac da su u proteklih mjesec dana na zelene otoke postavljena takozvana “zelena zvona” od 2,5 prostornih metara za staklo, a od danas se postavlja 500 plavih i žutih spremnika zapremine 1,1 prostorni metar za stambene zgrade (kolektivno stanovanje).

Od jeseni će se početi postavljati i 22.100 spremnika za papir i kartom, za plastiku, te za biootpad i to svim korisnicima, uključujući i pojedinačne kuće. Tako će svi Karlovčani moći na kućnom pragu odvajati otpad koji se može reciklirati, a ne ga bacati u mješani komunalni otpad.

Karlovac je u 2019. proizveo 12.560 tona mješanog komunalnog otpada, što je 1.200 tona manje nego prethodne godine, a prema referentnoj 2015. godini to je 66 posto manje, te tim putem treba ići i dalje, dodao je.

Karlovački gradonačelnik Damir Mandić rekao je da nije poznato kada će stupiti na snagu Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom, koju je Ustavni sud stavio izvan snage dok traje provjera njene ustavnosti, tako da se cijena usluge tvrtke Čistoće neće mijenjati unatoč odvajanja plastike i papira i time smanjenje količine komunalnog otpada.

'Cijena odvoženja otpada posljednji je put mijenjana 2013. godine i to na niže, zbrinjavanje prikupljenog odvojenog otpada se plaća, pogotovo plastike, a na papiru se nešto može i zaraditi, no bitno je recikliranje i time će se smanjiti brdo na odlagalištu Ilovac', rekao je Mandić.

'Što se tiče financija tu naši sugrađani neće sada osjetiti benefit, ali odvajati moramo, zadatak je svih nas u gradu da se smanji brdo na Ilovcu', rekao je Mandić. Dodao je da je sukladno Nacionalnoj strategiji gospodarenja otpadom, cilj recikliranje.