u danskoj

Ukrajinski piloti počeli letjeti na lovcima F-16, pogledajte kako izgleda obuka

02.05.2024 u 14:26

Bionic
Reading

NATO je na svom službenom kanalu na YouTubeu objavio video obuke ukrajinskih pilota na danskim avionima F-16 te razgovor s jednim od njih

U videu je ukrajinski pilot s nadimkom Moonfish (mjesečeva riba ili opah), kojem je zaštićen identitet iz sigurnosnih razloga, podijelio dojmove o ovim letjelicama i pokazao svoje letačke sposobnosti. On je jedan od rijetkih ukrajinskih pilota koji trenutno bruse svoje vještine na avionima F-16, a oni će uskoro biti predani Ukrajini.

Prema njegovim riječima, borbeni avion ima izvrsnu upravljivost i snažan motor, što mu omogućuje izvođenje brzih manevara, piše ukrajinski vojni portal Militarnyi.

Osim samih pilota, na obuci u Danskoj je tehničko osoblje koje će održavati avione na aerodromima i pripremati ih za letove kad budu isporučeni Ukrajini.

Početkom ožujka 2024. objavljeno je da je počela obuka dviju skupina ukrajinskih pilota na borbenim avionima F-16 u Danskoj i SAD-u. Početna faza upoznavanja s ovim letjelicama omogućila im je da počnu samostalno letjeti kako bi poboljšali svoje pilotske i vještine korištenja oružja.

  • +6
Ilustrativna galerija/Borbeni avion F-16 Izvor: Profimedia / Autor: IPA / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

NATO trenutno pruža sveobuhvatnu obuku za ukrajinske pilote na simulatorima i trenažnim avionima u Ujedinjenom Kraljevstvu. Očekuje se da će Ukrajina svoje prve borbene avione F-16 dobiti u ljeto 2024., a do tada bi piloti trebali završiti s obukom.

Ukrajinski piloti na obuci za F-16 u Danskoj Izvor: Društvene mreže / Autor: NATO

Militarnyi je ranije izvijestio da je Vijeće ministara Belgije odlučilo prebaciti prve borbene avione F-16 u Ukrajinu 2024., iako se to planiralo učiniti tek 2025. Rok je pomaknut zbog jakog ruskog pritiska na ukrajinsku vojsku i napredovanja na bojišnici. Danska je također najavila isporuku aviona F-16 u ljeto 2024.