OČI I UŠI RUSIJE

Uskoro polijeće superšpijunski avion moćnog radara

22.08.2016 u 09:00

Bionic
Reading

Ruski avion za udaljeno radiolokacijsko otkrivanje A-100 poletjet će po prvi put sredinom 2018. godine, piše moskovska Izvestija pozivajući se na visoke izvore iz ruskog ministarstva obrane

Kako se navodi, u ožujku iduće godine radiolokacijska oprema naziva Vega Premier bit će testirana u zraku pomoću transportnog aviona Il-76MD-90A, nakon čega bi oprema trebala biti instalirana u A-100, čiji dizajn potpisuje konstrukcijski ured Berijev, inače specijaliziran za hidroavione i protupožarne zrakoplove.

U radovima na izradi novog aviona-lokatora sudjelovalo je nekoliko desetina ruskih obrambenih kompanija, među kojima i Ujedinjena korporacija za proizvodnju aviona, holding Tehnodinamika i koncern Almaz-Altej

Iako o avionu još nije poznato puno informacija, navodi se da će A-100 biti opremljen suvremenim radiotehničkim kompleksom s aktivnom faznom antenskom rešetkom (AFAR) najnovije generacije.

Vjeruje se da će ovakav sustav predstavljati ključnu kariku u obavještavanju i upravljanju za sve vrste ruskih oružanih snaga.