VJEŽBA EVAKUACIJE

Zagreb je spreman za slučaj nuklearne nesreće u Krškom

12.10.2013 u 15:29

Bionic
Reading

Pokazna vježba evakuacije u slučaju nesreće u nuklearnoj elektrani Krško održana je danas u Motelu Plitvice

U slučaju katastrofe kroz kontrolne točke u Zagrebu mogla bi se provjeriti kontaminiranost čak 50 tisuća ljudi. 'Grad Zagreb je spreman', zaključio je Pavle Kalinić, pročelnik Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama, te dodao: 'Nadamo se da nam ovo što smo danas vježbali, nikada neće trebati. Međutim, bolje da budemo pripremljeni, da imamo to riješeno, a ovdje smo prikazali koji bi bili pravci izvlačenja stanovništva koje se nalazi unutar 25 kilometara od nuklearne centrale Krško', rekao je Kalinić.

Nuklearna elektrana Krško nalazi se 10 km od Hrvatske granice, a ugroženo stanovništvo bilo bi unutar kruga od 25 km. Kako bi izgledalo zbrinjavanje ugroženih građana pokazali su djelatnici Crvenog križa, vatrogasci i carinska policija. Robert Mikac, vrhovni zapovjednik zaštite RH zadovoljan je vježbom.

'Ono što nam je ova vježba pokazala je nužnost svakodnevnog rada na području međusobnog uvezivanja kako bi, kad se eventualno dogodi nekakva situacija, što bolje koordinirali i što bolje reagirali na zadanu situaciju', kaže Mikac.

Vježba je dio projekta Europske Unije koji traje preko dvije godine i vrijedi 520 tisuća eura, a pripremila je Zagreb na eventualnu opasnost. Načelnica stožera zaštite i spašavanja Vesna Kusin nada se da će ova vježba biti poticaj da se uvede Zakon o civilnoj zaštiti.

'To je jedna manjkavost i tu se vidi da se Zagreb svojim snagama priprema i spreman je pomoći i drugim potencijalno ugroženim lokacijama kao što je Osijek, ali na državnoj razini to nemamo riješeno', ističe Kusin.

Ured za Upravljanje u hitnim situacijama spreman je pomoći Osječkoj županiji u izradi plana evakuacije u slučaju nesreće u nuklearnoj elektrani Paks.