PREDSTEČAJNA NAGODBA

Zeleno svjetlo Fižulićevom planu za spas Magme

23.01.2014 u 13:17

Bionic
Reading

'Do danas sam mogao govoriti da još čekam pravni okvir, no od sutra je odgovornost na meni da dokažem opravdanost plana', rekao nam je Goranko Fižulić, predsjednik Uprave Magme, nakon ročišta na kojem je s vjerovnicima sklopio predstečajnu nagodbu

Velika dvorana na zagrebačkom Trgovačkom sudu bila je gotovo premala za vjerovnike koji su se odazvali ročištu za sklapanje predstečajne nagodbe nad Magmom. Ukupni Magmini dugovi iznose 479 milijuna kuna, a ročištu su se odazvali vjerovnici s dvotrećinskom većinom koja iznosi 319 milijuna kuna, od čega samo na državu otpada 203 milijuna kuna.

Nitko od nazočnih vjerovnika koji su sredinom prošle godine podržali plan financijskog restrukturiranja Magme nije promijenio mišljenje, tako da je plan prihvaćen aklamacijom, a dva su vjerovnika zatražila da u zapisnik uđe njihovo protivljenje.

'Malo je dulje trajalo nego što je trebalo, što je vjerojatno iznenadilo vjerovnike i nas. Sada imamo pravni okvir za ostvarenje plana i namirenje vjerovnika u punom iznosu, ali za to treba stvoriti financijske i poslovne uvjete', rekao nam je predsjednik Uprave Magme.

Ni Magma, kao ni većina drugih tvrtki koje su privele kraju predstečajnu nagodbu, zasada ne očekuje potporu financijskih institucija radi ostvarenja planiranih poslovnih zamisli.

'Imat ćemo tzv. oslanjanje na vlastite snage i resurse, ali kada dokažemo prve plodove poslovnog plana, naravno da očekujemo da ćemo moći sudjelovati na tržištu kapitala kao i nekada', kaže Fižulić.

Već prije ljeta očekuje prve plodove poslovnih planova koji se oslanjaju na 3D tehnologije ispisa igračaka i ostalog

'Radimo u potpuno novoj industriji i na globalnom tržištu. Dakle tu je cijeli niz izazova za koje još nemate gotova rješenja i gotove recepte. Naš potencijalno velik budući rast je moguć zašto što će tržište doslovno eksplodirati u narednih nekoliko godina. To tržište će eksplodirati s nama ili bez nas, samo je pitanje hoćemo li na tom tržištu naći za sebe dio kolača ili će netko drugi biti uspješniji od nas', naglasio je predsjednik Uprave Magme.

Uvjeren u uspjeh, Fižulić ne samo da najavljuje rad na ispunjenju plana financijskog i poslovnog restrukturiranja, nego i mogućnost ispunjavanja određenih obveza i prije predviđenog roka, osobito što se tiče potraživanja bivših zaposlenika.

'Radnici imaju otplatni plan, ali imam i određena rješenja koja bi mogla ubrzati podmirenje njihovih potraživanja. Imali smo zamjenu kapitala u dionice i u okviru tog izdavanja dionica postoji ideja da se radnici riješe i prije rokova iz otplatnog plana', najavljuje Fižulić.