IZBOR CROATIAN.FILMA

Ovih deset sjajnih domaćih kratkih filmova morate pogledati

19.03.2020 u 09:25

Bionic
Reading

Nedavno je ekipa koja stoji iza Zagreb Film Festivala pokrenula Croatian.film, platformu za promociju profesionalnog hrvatskog kratkometražnog filma na kojoj se besplatno može pogledati više od sto naslova. Ako još uvijek niste proučili njihovu ponudu, sad je za to idealno vrijeme, a da bismo vam pomogli u izboru, voditelje projekta pitali smo da nam izdvoje deset svojih favorita. Evo što su nam preporučili

Tlo pod nogama, Sonja Tarokić, 2013.

Film 'Tlo pod nogama' prikaz je obitelji čija se bliskost raspada nakon što otac zapadne u ozbiljnu depresiju zbog financijskih poteza koje je dotad tajio, što utječe na osamnaestogodišnjeg Tonija koji na njega više ne može gledati na isti način.

Med i mliko, Marko Jukić, 2016.

Sparno je ljeto u Splitu. Žele radi na balotaškom terenu, gdje prodaje osvježavajuća pića i pivo. Živi sam s bakom, koja dane uglavnom provodi na kauču, gledajući TV. Njegova dva najbolja prijatelja, Andro i Dino, besposličare natežući se oko životno-filozofskih tema.

Pametnice, Sonja Tarokić i Hana Jušić, 2010.

Dok Marija ima dečka, njena cimerica Nikolina je još uvijek djevica. Ali kada shvati da su se socijalni običaji promijenili, i ona počinje mijenjati svoja uvjerenja i prihvaćati nove obaveze.

Bila soba, Mladen Stanić, 2018.

Dva brata renoviraju zajednički stan u Splitu kako bi ga iznajmljivali za vrijeme turističke sezone. To im je ujedno i prvo druženje od majčine smrti, tijekom kojeg će biti prisiljeni suočiti se s traumama iz obiteljske prošlosti i preispitati temelje vlastita odnosa.

Cvijeće, Judita Gamulin, 2015.

Dvije obitelji u posjeti su očevima koji dijele bolničku sobu. Jedna obitelj se svađa oko svojih trivijalnih problema, a druga obitelj ima potpuno drugačiju perspektivu. Cvijeće je za slavlje, ali i za groblje.

Zvir, Miroslav Sikavica, 2016.

Lakomisleno prihvaćen građevinski posao u apartmanskom naselju na obali pretvara se u komplikaciju za bagerista iz zaleđa koji, da bi sačuvao očinski autoritet te odradio legalan, ali prljav posao, mora ukloniti neželjena svjedoka.

Zvjerka, Daina Oniunas Pusić, 2015.

Stogodišnjakinja Nada i njezina 75-godišnja kći Vera imaju napet, ali uhodan odnos. Djetinjasta Vera brine se za svoju nijemu i nemoćnu, iako ponekad okrutnu majku. Jedne večeri u Nadinu sobu uleti šišmiš i nađe utočište ispod njena kreveta. Prisutnost životinje postupno vraća starici izgubljenu snagu.

Gamer girl, Irena Jukić Pranjić, 2016.

Ljubavna priča sa sretnim početkom i tužnim krajem smještena je u kompjutorsku igru, u okvir koji svojom programiranošću i zadanostima podsjeća na društvene norme i ograničenja te koji glavnoj junakinji ostavlja vrlo male mogućnosti da uspije izboriti željeni smjer svog života.

Rezidba, Katerina Duda, 2015.

Autoričin djed Lazar prije nekoliko godina dobio je na poklon mobitel s kamerom i od tada dokumentira sve što ga okružuje. Oko Božića, redateljica i djed započinju zajednički projekt: snimaju zimsku svakodnevicu primorskog mjestašca i pripreme blagdanskih obroka. Djed se pritom trudi savladati tehniku filmske montaže.

Žuti mjesec, Zvonimir Jurić, 2010.

Zvono na vratima najavljuje posjet. Lana, mlada trudnica, otvara vrata novoj susjedi Mariji. Njih dvije se upoznaju i nakon ugodnog razgovora uz kavu Marija namjerava otići, ali u tom trenutku Lana je moli da je ne ostavi samu.