ZA VRT IZ SNOVA

Lavanda očarava mirisom i izgledom, a bogato i dugo cvate: Ovo su korisni savjeti za njezin uzgoj

12.05.2021 u 15:33

Bionic
Reading

Lavanda je mediteranska biljka očaravajućeg mirisa i prekrasnih ljubičastih cvjetova te će svakom vrtu dati poseban štih

Sa svojim prepoznatljivim zeleno-sivim lišćem i kompaktnim oblikom grma, lavanda je idealna za kreiranje prekrasnih živih ograda, a osim toga idealna je i za cvjetne aranžmane, mirisne vrećice i potpourrije.

Ova lijepa biljka bogato i dugo cvate te će vašem vrtu dati posebnu živost jer privlači mnogobrojne leptire, bumbare i pčele.

Kao i drugo mediteransko bilje, i lavanda traži puno sunca i nikako ne voli sjenovita mjesta što znači da morate paziti da se ne nalazi u neposrednoj blizini većeg grma ili ispod stabla s velikom krošnjom.

Lavanda je trajnica koja će trajati nekoliko godina pod pravim uvjetima. Zbog svog mediteranskog podrijetla, lavanda voli vruće sunce i suho tlo. Ako vaša lavanda ne uspijeva, najvjerojatnije je to zbog prekomjernog zalijevanja, previše sjene i visoke razine vlage.

Unatoč mediteranskom podrijetlu, engleska je lavanda tako nazvana jer dobro uspijeva u hladnijoj klimi te zemlje i dugo je bila glavna namjena u engleskim biljnim vrtovima.

Iako je sva lavanda porijeklom sa Sredozemlja, postoje mnoge sorte koje nude širok izbor vremena cvjetanja, boja, oblika cvijeta i veličina.

Suprotno imenu, nisu sve lavande ljubičaste. Neki hibridi dolaze u lijepim pastelnim nijansama poput ljubičasto plave, ružičaste, blijedo ružičaste, bijele, pa čak i žute. Listovi se također mogu razlikovati u obliku i boji.

Justin Claibourn iz tvrtke Cowlitz Falls Lavender Company koja se bavi uzgojem lavande na veliko, savjetuje da je vrlo bitno provjeriti pH tla.

'Ako je zemlja previše kisela, lavanda neće dobro uspjeti. U početku će izgledati sjajno, ali nakon nekoliko godina možete primijetiti kako biljke počinju odumirati. Tlo možete izmijeniti vapnom kako biste ga bolje prilagodili uzgoju lavande', upozorava on.

Lavanda cvate dva puta godišnje: prvi put bogatije krajem proljeća i početkom ljeta te drugi put, slabije, krajem jeseni.

Ova biljka dobro uspijeva i ako je postavite uz kamenje jer je to podsjeća na njezino prirodno stanište, a dobro se kombinira s trajnicama i cvjetnicama jačih nijansi zbog kontrasta boja. Divno izgleda i u kombinaciji s ružama ili posađene u npr u velike glinene posude.

Sadnice lavande u velikim posudama i žardinjerama mogu se uspješno uzgajati ukoliko ima dobar sunčani položaj s barem osam sati sunca. Potrebno je češće zalijevanje, dobra drenaža i 'dohranjivanje'. Zbog jakog korijenja i mogućeg smrzavanja zimi, lavandu treba saditi u velike posude, u koje na dno treba staviti par centimetra drenažnog materijala. Za sadnju treba uvijek koristiti kvalitetnu mješavinu zemlje, komposta i treseta te dodati gnojivo s produljenim djelovanjem. Dobru zaštitu predstavlja sadnja u dvije posude, tako da se posudu sa zasađenom lavandom stavi u veću ukrasnu posudu: tako ste dobili izolaciju koja štiti korijenje od niskih temperatura zimi kao i visokih ljeti. Prilikom ekstremnih hladnoća posudu možete unijeti u zaštićeni, ali nikako grijani prostor.

Lavanda kao ukrasna biljka je idealna za izradu žive ograde. Malo je biljaka koje mogu stvoriti tako lijepu cvjetnu ogradu, a zbog različitosti sorti mogu se izrađivati živice različitih visina i namjena. Živice od lavande najbolje je šišati odmah poslije cvatnje. Za lijepu i dugotrajniju formu obavezna je jača proljetna rezidba, čime se osiguravaju mnogobrojni novi izdanci koji ljeti završavaju cvatnjom.

Osunčan, prozračan položaj uz blagi nagib tla odličan je odabir za sadnju i dugotrajniji uzgoj lavande u vrtu. Tlo treba prije sadnje dobro obrađeno, prekopano barem 30 cm, isušeno i dovoljno meko.

Dodavanje oštrog pijeska ili istrunulog komposta kod težih tala dati će biljci dobar start za rast. Biljke posadite vodeći računa da imaju dovoljno zraka oko sebe kada narastu i razviju cvjetove.

Prve godine, sadnice treba porezati na visinu 8-10 cm kako bi se oblikovao gusto zbijen grm. Narednih godina, lavandu treba šišati dva puta godišnje. Nakon svake cvatnje, porežu se sve cvjetne stapke sa dijelom lišća. Drugo podrezivanje vrši se najesen ili u proljeće pred vegetaciju, na način da se ostavi 5-10 cm zelenih izboja. Pravilo je da se pri orezivanju ne dira u staro drvo - u suprotnom ono neće više puštati mladice.