ne mogu zajedno

Ovo prelijepo vrtno cvijeće nikad ne smijete saditi pored lavande

20.05.2023 u 21:06

Bionic
Reading

Neke od najljepših vrtnih sadnica, poput ruža, hortenzija i azaleja, nikako se ne smiju saditi uz lavandu jer zahtijevaju puno više vode i hlada

U mnogim vrtovima lavanda je omiljena sadnica koja u ljetnim mjesecima oduševljava predivnim ljubičastim cvatom i aromatičnim mirisom, a kako biste dugo godina uživali u njoj, stručnjaci savjetuju da je vrlo bitno pripaziti koje ćete biljke posaditi u njenoj blizini.

Većina sadnica vizualno će se predivno nadopunjavati s lavandom te neće nanijeti nikakvu štetu njenom cvatu, no Ben Hilton, ekspert za vrtove, tvrdi da postoji osam biljaka koje se nikad ne bi smjele saditi blizu ovog vrtnog klasika.

Metvica i paprat

Još jedna popularna biljka za uzgoj u vrtovima je metvica jer lako raste te ima mnoge namjene.

Nažalost, njene potrebe nisu kompatibilne s potrebama lavande jer ona preferira mnogo zalijevanja, stalno vlažno tlo te djelomičnu sjenu. S druge strane, lavanda beskompromisno zahtijeva suhu zemlju i obilje Sunčeve svjetlosti.

'Potreba metvice za mnoštvom vlage može uzrokovati truljenje korijena te naposljetku uvenuće lavande', upozorava Hilton.

Iste probleme donose sve vrste paprati, jer one će uspješno rasti isključivo u uvjetima s mnoštvo vlage i hlada.

Hoste

Hoste (poznate i pod nazivom funkije) karakterizira prekrasno lišće prošarano bijelim prugama te zelenkastoplavim nijansama.

Međutim one nikako ne mogu rasti pored lavande jer im obilje svjetlosti može ozbiljno naštetiti.

'Hoste uspijevaju u bogatom, dobro dreniranom tlu i sjenovitim uvjetima. Baš poput paprati, imaju sasvim suprotne potrebe od lavande, kojoj treba manje plodno tlo', kaže vrtlar Hilton.

Ruže

Nažalost, i prelijepe ruže ubrajaju se u sorte s nepomirljivim razlikama u potrebama jer preferiraju blago kiselo tlo i znatno češće zalijevanje, a lavanda najbolje uspijeva na alkalnom tlu i dodavanjem vode tek kad je zemlja u potpunosti suha.

'Različiti zahtjevi u zalijevanju i pH mogu izazvati promjene kod lavande uslijed kojih jednostavno ne može rasti uz ruže', naglasio je ekspert za sadnju vanjskog bilja.

Hortenzije

Prelijepe hortenzije još jedan su od vrtnih klasika koji je obožavan zbog svoje otpornosti, dugovječnosti i raskošnog cvata.

Međutim i one zahtijevaju mnoštvo vode i kiselo tlo, a to su uvjeti u kojima lavanda, nažalost, ne može preživjeti.

Balzamina

Balzamina je cvijeće koje će prekrasno izgledati u kombinaciji sa sivozelenim lišćem lavande i uspravnim cvjetnim klasovima.

Često odabrane zbog svojih nježnih i očaravajućih cvjetova, ove biljke uspijevaju u sjenovitim područjima s bogatim, dobro dreniranim tlom te uz redovito zalijevanje.

No mnogi ne znaju da imaju dijametralno suprotne potrebe od lavande, uslijed čega prilikom zajedničke sadnje dolazi do propadanja jedne ili druge biljke.

Rabarbara i azaleje

Rabarbara uspijeva u hladnim i vlažnim uvjetima te tlu bogatom hranjivim tvarima. Ovi uvjeti su u suprotnosti s lavandinom sklonošću suhom, dobro dreniranom tlu i svjetlosti, što znači da dugoročno ne mogu uspijevati jedna pored druge.

Isti problem nastupa prilikom sadnje atraktivnih azaleja, kojima trebaju kiselo tlo i obilje vode, a u takvim uvjetima korijen predivne lavande mogao bi ubrzo istrunuti.