KRIPTO UMJETNOST

Ove su slavne osobe prigrlile NTF trend, koji im osim zarade donosi i rast popularnosti

09.08.2021 u 07:00

Bionic
Reading

Pomama za kripto umjetnosti ne jenjava, a taj trend prihvaća sve više slavnih osoba, milijardera i influencera, koji kao NFT-ove prodaju i svoja umjetnička djela

Između ostalih, trendu su se priključili igrač NFL-a Rob Gronkowski, reper Ja Rule, Lindsay Lohan i Mark Cuban, a suosnivač NFT tržišta OpenSea Alex Atallah kaže da očekuje još više slavnih osoba koji će prigrliti kripto umjetnost.

NFT-ovi ili nezamjenjivi tokeni omogućavaju umjetnicima prodaju svojih digitalnih djela za tisuće, pa čak i milijune dolara. No, time im raste i popularnost, jer su NFT-ovi, koji su općenito digitalna imovina koja ima vrijednost kolekcionarskih predmeta, i koji se ne mogu duplicirati, narasli do tržišta vrijednog više od milijardu dolara.

Šef Twittera Jack Dorsey prodao je svoj prvi tweet iz 2006. za milijune i prihod donirao u dobrotvorne svrhe, a i izvršni direktor Tesle, Elon Musk najavio je u ožujku prodaju tehno pjesme kao NFT-a. Musk je bio i veliki promotor kriptivaluta, no na kraju je od prodaje tehno pjesme odustao, objasnivši da to ne bi bilo u redu. Njegova je djevojka, glazbena umjetnica Grimes, na prodaji kripto umjetnosti zaradila milijune.

Milijarder i zvijezda reality showa 'Shark Tank' Mark Cuban prodao je kao NTF motivacijski citat koji glasi: 'Nitko nikad nije promijenio svijet radeći ono što su radili i svi drugi – Mark Cuban'.

Od predstavnika glazbene industrije imamo Shawna Mendesa, koji je prema pisanju Rolling Stonea ostvario suradnju s Geniesom, umjetnikom koji izrađuje 2D avatare. Genies mu je izradio virtualne verzije njegove gitare i zlatnog prstena, koje je Mendes prodao kao NFT-ove.

Pokušavajući se riješiti loše vibre oko Fyre festivala, reper Ja Rule, jedan od pokretača propalog festivala, ponudio je na aukciji ulje na platnu koje je nekoć visjelo u uredu Fyre Media. Ja Rule je sliku ponudio kao NFT na novoj platformi Flipkick, a nudio je kupcu i svoj potpis na djelu.

Kings of Leon, izvjestio je Rolling Stone, su prvi bend koji je kao NFT prodao svoj potpuno novi album naziva 'When You See Yourself', a slavni DJ Steve Aoki, poznat po gađanju publike tortama, najavio je tweetom svoju prvu NFT kolekciju ikad.

Primjer iz svijeta sporta je igrač američkog nogometa Rob Gronkowski, zvani Gronk, iz kluba Tacca Bay Buccanee, koji je na Twitteru najavio da će lansirati svoju vlastitu NFT kolekciju. Sadržavat će četiri umjetnička djela s kojima obilježava svoje pobjede u prvenstvu, od kojih je jedno, prema navodima s njegove web stranice, vrhunac njegove karijere.

Patrick Mahomes, četvrti napadač NFL tima Kansas City Chiefs, prema pisanju ActionNetworka je prodao NFT-ove vrijedne milijune dolara u samo nekoliko minuta.

Trend su prihvatili i influenceri pa je Paris Hilton, prema pisanju Decrypta, prodala sliku mačke, koju je sama naslikala, za 17 tisuća dolara, a Lindsay Lohan je svoj 'Lightning' kao NFT prodala za 50 tisuća dolara. Prema pisanju Decrypta, Lohan je obećala novac donirati dobrotvornim organizacijama koje prihvaćaju kriptovalute.

Uz dosta novca koje mogu zaraditi na NFT-jima, influenceri će vjerojatno i dalje prihvaćati ovaj trend, a s njim su već počeli eksperimentirati YouTube zvijezde poput Logana Paula i Zacha 'ZHC' Hseiha.