50 MU JE GODINA TEK

Sretan rođendan, doktore Who!

23.11.2013 u 14:57

Bionic
Reading

Ovaj je vikend poseban za milijune obožavateljica i obožavatelja znanstvene fantastike diljem svijeta. Dr. Who, dugovječna britanska serija o dogodovštinama vanzemaljca koji putuje kroz prostor i vrijeme, napunila je 50 godina

Diljem planete fanovi nestrpljivo iščekuju posebnu obljetničku epizodu, koja će biti emitirana 23. studenog uvečer, a koja će poslužiti kao uvertira za novu sezonu u kojoj glavu ulogu od Matta Smitha preuzima Peter Capaldi

Sam Doktor, kojeg je dosad utjelovilo jedanaest glumaca, star je više od 900 godina, ima dva srca i može izbjeći smrt tako što se regenerira.

Mislilo se da je broj regeneracija ograničen, no čini se da će tvorci popularne serije pronaći načina kako zaobići tu prepreku. Svaka reinkarnacija donosi novo tijelo, ali i novi karakter, tako da se stalno Doktor mijenja.

Potiče s planeta Gallifrey, danas pustog i uništenog. Zadnji je pripadnik rase Gospodara vremena (Time Lords), čijem je izumiranju i sam dao presudan doprinos, u velikom intergalaktičkom sukobu poznatom pod nazivom Zadnji veliki vremenski rat (Last Great Time War).

Putuje u letjelici nazvanoj TARDIS (skraćenica od Time And Relative Dimension In Space). Iako izvana izgleda kao londonska plava policijska kabina, iznutra krije pravi svemirski brod neslućenih dimenzija, što u pravilu uspije zbuniti njegove suputnike.

S tom letjelicom može putovati gotovo kamo god poželi, iako ga češće odvede tamo gdje je njegova pomoć potrebna. Na neki način, i ona je svjesno živo biće, koje u jednoj epizodi (koju je potpisao poznati pisac Neil Gaiman) čak i privremeno nastani tijelo žene.

Pametan je, lukav i domišljat, ali nije svemoćan ni savršen. Ponekad ne uspije ni spasiti one do kojih mu je najviše stalo, ponekad pokaže zašto ga se njegovi neprijatelji toliko boje. Ima puno toga što ne znamo o njemu, ali najveća je tajna svakako - njegovo pravo ime.

Dr. Who je krenuo kao niskobudžetna obrazovna emisija na BBC-ju u subotu, 23. studenog 1963. godine, dan nakon ubojstva američkog predsjednika Johna F. Kennedyja.

Dosad je na televiziji emitirano 26 sezona, odnosno 798 epizoda, plus jedan film. Njegove avanture gledaju desetine milijuna ljudi u više od 40 zemalja, među kojima je i Hrvatska. Jedan je od pet naslova koji BBC-ju donose najviše novca.

Zanimljivo, BBC je uspio - mnoge nepovratno, čini se - izgubiti 97 epizoda iz prvih šest sezona. Obrisane su tijekom '60-ih i '70-ih godina prošlog stoljeća, kako bi se uštedjelo na prostoru.

Izvorna serija potakla je nastanak niza novih, igranih i animiranih - najpoznatije su Torchwood i The Sarah Jane Adventures - kao i dva dugometražna igrana filma. Doktor je junak i u knjigama, stripovima, računalnim igrama, a njegov ćete lik naći čak i na poštanskim markama.

Evo i nekoliko pojedinosti o seriji i njenim protagonistima koje vjerojatno ne znate:

Sadašnji šef serije Steven Moffat isprva nije htio da Matt Smith nosi leptir-mašnu, koja je u međuvremenu postala jedan od zaštitnih znakova dr. Whoa. Jer je, je l' te, cool.

Sve vanzemaljce Silurijance koje ste imali prilike vidjeti od 2010. do danas igraju ista tri glumca.

Najdugovječniji televizijski Doktor bio je glumac Tom Baker

Sva odijela koja u seriji nosi glumac David Tennant kompletno su napravljena od - hlača.

TARDIS ima heksagonalnu konzolu za upravljanje zato što bi letjelicom trebalo upravljati šest pilota.

Rose je bila prva epizoda ikad izravno nazvana po Doktorovoj suputnici. Na neki način, to je bila i izvorna pilot epizoda Nezemaljsko dijete, čiji naziv aludira na Doktorovu prvu suputnicu, njegovu unuku Susan.

TARDIS proizvodi čudne zvukove pri polijetanju i slijetanju zato što Doktor ostavi podignutu ručnu kočnicu.

Dva glumca koji su igrali Doktora oženili su kolegice sa seta. Tom Baker bio je kratko u braku s Lallom Ward, koja je početkom '80-ih igrala Gospodaricu vremena Romanu, a David Tennant je u braku s Georgiom Moffet, koja je igrala Doktorovu kći Jenny, a inače je kći petog Doktora, Petera Davisona

Peter Capaldi i Karen Gillan ne samo što su imali uloge u seriji prije no što su postali glavni junak i junakinja, već su se pojavili i u istoj epizodi.

Epizode Ljudska priroda i Blink, koje prate avanture desetog Doktora, bazirane su na noveli napisanoj 1995. godine, u kojoj je glavni junak sedmi Doktor.

Drevna i smrtonosna vanzemaljska rasa Anđela koji plaču nastala je tako što je aktualni šef i jedan od autora serije Steven Moffat vidio kip na groblju označenom kao 'opasno'.

TARDIS izgleda kao policijska kabina zato što mu se pokvario uređaj za prikrivanje, zaglavivši na izgledu koji je poprimio tijekom prvog posjeta 1963. godine.