DESET GODINA

App Store - trgovina koja je promijenila svijet

17.07.2018 u 13:53

Bionic
Reading

Oko Appleovog smartfona nastala je nova ekonomska niša koja je tijekom deset godina tvorcima aplikacija donijela 130 milijardi američkih dolara prihoda

Prije no što je Steve Jobs predstavio prvi iPhone proizvođači mobitela nisu baš jako žurili s predstavljanjem novih značajki. Prvi pametni telefon na svijetu i prateća trgovina aplikacijama App Store pokazali su za što je sve ljudska kreativnost sposobna uz odgovarajuću platformu i poticaj.

App Store predstavljen je 10. srpnja 2008. godine, godinu dana nakon što je prvi iPhone ugledao svjetlo dana. Isprva nije nudio druge aplikacije osim Appleovih, a i one su bile tek smanjena inačica do tada korištenih na računalima.

Tih inicijalnih nešto više od 500 aplikacija naraslo je u međuvremenu na više od dva milijuna. U deset godina zabilježeno je više od 130 milijardi preuzimanja aplikacija, što je tvorcima aplikacija donijelo 130 milijarde američkih dolara prihoda.

Oko Appleovog smartfona nastala je nova ekonomska niša u kojoj, osim programera, rade i dizajneri, marketinški stručnjaci, testeri... Ljudi su iPhone koristili i još uvijek ih koriste za komunikaciju, plaćanje, naručivanje prijevoza, snimanje filmova, izvedbu simfonija, kreiranje umjetničkih djela i u bezbroj drugih svrha.

  • +4
Što znamo o sljedećim iPhoneima Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Apple

Svijet se promijenio, a i mi s njime. Većini nas svakodnevni život i rad praktično je nezamisliv bez mobitela i drugih mobilnih uređaja. Filmove, TV serije i druge sadržaje sve češće putem Netflixa, Amazon Primea, Apple TV-a i drugih servisa gledamo na mobitelima i tablet računalima, u miru doma svoga ili tijekom putovanja. Za gotovo sve što nam padne na pamet postoji aplikacija.

App Store bio je ključan dio Appleovog utjecaja na promjenu naših običaja i navika, kao i ideja što sve može biti proizvod ili usluga. Ne dvojimo kako će odigrati važnu ulogu i u budućnosti u kojoj će, čini se izvjesnim, dominirati ogroman broj povezanih uređaja, proširena i virtualna stvarnost, strojno učenje i umjetna inteligencija...