prava žena

Sarnavka: Andrej Plenković će iz inata osnovati Vladu na koju se ježim

05.05.2024 u 18:28

Bionic
Reading

Aktivistica za ženska prava Sanja Sarnavka u emisiji Točka na tjedan N1 televizije komentirala je broj ubijenih žena u Hrvatskoj i ženska prava, ali i aktualnu političku situaciju

'Prošle godine devet ubijenih žena, treći smo u Europi prema broju stanovnika, po broju femicida. Ja se ježim na Domovinski pokret i očekujem da će s klečavcima svake subote biti na trgu. Gospodin Mario Radić, koji je uspješni poslovni čovjek, je rekao da neće rodnu ideologiju i tih 60 rodova. To je nešto što se prodaje pod Domovinski pokret, a zapravo je globalni pokret koji nas želi vratiti sto godina unazad, pogotovo nas žene jer je njima puno ljepše kada mi samo trebamo rađati, a demografska obnova bez žena ne ide, a još se koja i ubije', rekla je Sarnavka za N1 televiziju.

'Što ovoj ženi koja je mrtva znači strože kažnjavanje? Ključ je da nema visokih standarda što se tiče prevencije, mi na svim sastancima, na kojima sam, razgovaramo o sprječavanju nasilja, Ministarstvo obrazovanja se ne pojavljuje jer oni su potpuno nezainteresirani. Ako mi ne počnemo educirati djecu, ako se ta ravnopravnost ne bude podrazumijevala, ako u vrtiću nećemo imati kutak za djevojčice i kutak za dječake, ako nećemo govoriti da u hrvatskoj obitelji ima itekako nasilja i da su u 80 posto slučajeva žrtve žene, onda idemo nešto napraviti. Treba prisiliti institucije da reagiraju kako treba, educirati žene da prijavljuju nasilje', kazala je Sarnavka i dodala da nije sramota prijaviti nasilje.

'Andrej Plenković će iz inata osnovati Vladu na koju se ježim, a naše društvo je ubijeno potpuno. Dođe mi da se rasplačem povremeno zbog svega, radim već 30 godina, ali nećemo odustati', rekla je, a kao jedan od velikih problema istaknula je činjenicu da se izjednačavaju prava roditelja nasilnika i roditelja žrtve kada je u pitanju dijete.