daleko od dogovora

SDP odustao od pregovora s DP-om? 'Nema smisla, žele osigurati vlast zločinačkoj organizaciji'

06.05.2024 u 09:29

Bionic
Reading

Kako se čini da je HDZ sve bliže postizanju dogovora s Domovinskim pokretom, u glavnoj oporbenoj stranci SDP-u, odustali su od pregovora sa strankom kojoj je na čelu Ivan Penava, piše Novi list

'S onima koji žele osigurati vlast HDZ-ovoj zločinačkoj organizaciji, nema više smisla razgovarati', poručili su jučer za Novi list iz SDP-a.

To automatski znači da propadaju nastojanja protivnika HDZ-a, u prvom redu SDP-a i Mosta, da privole DP da s njima sudjeluje u konstituiranju Sabora i potom izglasavanju nekih odluka, poput one o poništenju imenovanja Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika.

Grbin se dva puta sastao s izaslanstvom Domovinskog pokreta, smatrajući da postoje makar mininalne šanse za sporazum o većini u Saboru, koja bi predstavljala svojevrsnu protutežu Plenkovićevoj vladi.

Nisu u SDP-u gajili pretjerane nade da će nekadašnji članovi HDZ-a, koji mahom vode DP, odustati od koalicije s bivšim kolegama koji su i dalje u HDZ-u, ali su procjenjivali da vrijedi uložiti trud da se to eventualno dogodi.

Nisu se pritom osvrtali na stavove Možemo! ili IDS-a, koji su, zbog čistoće vlastite svjetonazorske pozicije, u startu odbacili bilo kakav oblik suradnje s desničarima iz Domovinskog pokreta.

Pokušaji Mosta

Svjesni su i u Mostu bili da će jako teško biti pridobiti Domovinski pokret, ali ne žale zato što su to pokušali.

'Odgovorni smo bili prema milijun i 200 tisuća hrvatskih birača, skoro dvije trećine, koji su na izborima izrazili želju za promjenom. Jednostavno smo morali učiniti sa svoje strane sve kako bi došlo do većine u Saboru koja bi izglasala nekoliko bitnih odluka i zakona, a da bi se onda, ako nema druge, išlo na nove izbore. Zato se ne osjećam kao netko koga je Domovinski pokret prevario. Možda se prevarenima osjećaju oni koji su dali glas Domovinskom pokretu, koji je u kampanji komunicirao da neće ići s HDZ-om', poručio je Nikola Grmoja.

  • +5
Peđa Grbin Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Paus: DP je samo koristio SDP za pregovore s HDZ-om

Dok se predsjednik SDP-a Peđa Grbin sastajao s predstavnicima Domovinskog pokreta, predsjednik IDS-a Dalibor Paus mu je poručivao da ne računa s njim za takozvanu antikorupcijsku većinu u Saboru.

'Da su u Domovinskom pokretu mislili da je najvažnije smijeniti HDZ, onda niti ne bi s njim pregovarali. Broj dva, da je Domovinskom pokretu zaista stalo do odluka za koje je SDP zamislio da treba donijeti neka šira, neideološka većina, u tom bi slučaju barem s HDZ-om to ispregovarao. Znači, DP bi, da mu je to prioritet, postavio HDZ-u uvjet da se odustane od Turudićevog imenovanja ili da se poništi lex AP. No, DP-u su važne jedino ideološke teme, pa je očigledno da je razgovore sa SDP-om koristio isključivo kao određenu polugu za pregovore s HDZ-om, rekao je jučer Paus.