crvena linija

Steinmeier kritizirao nepromišljeni odnos umjetnika prema Izraelu

19.06.2022 u 14:36

Bionic
Reading

Njemački predsjednik kritizirao je "bezobzirni, neozbiljni" pristup umjetnika Izraelu u povodu otvaranja velike izložbe "Documenta petnaest", spektakla koji svakih pet godina na tri mjeseca smjesti Kassel na umjetničku kartu svijeta

"Umjetnost smije biti uvredljiva, ona bi trebala poticati raspravu. No crvena linija prijeđena je u trenutku u kojem se propituje pravo na postojanje Izraela kao države", rekao je predsjednik Frank-Walter Steinmeier pri otvaranju 15. izdanja Festivala suvremene umjetnosti u njemačkom gradu u subotu.

Priznanje Izraela kao države osnova je i preduvjet svake rasprave u Njemačkoj, rekao je Steinmeier.

Organizatori "Documente petnaest" optuženi su za antisemitizam ranije ove godine jer su uvrstili skupine i umjetnike koji pozivaju na kulturni bojkot Izraela zbog postupanja te države prema Palestincima.

Indonezijska umjetnička skupina Ruangrupa, koja vodi ovogodišnju Documentu, kao i organizatori, odbacuju optužbe za antisemitizam. 

Uspostavili su i forum na temu "rasprave o temeljenim pravima na umjetničku slobodu nasuprot rastućem rasizmu i antisemitizmu te islamofobiji".

Uz Venecijanski bijenale, Documenta je jedna od najvećih manifestacija suvremene umjetnosti i traje 100 dana te će se zatvoriti 25. rujna.