6. svibnja 1989.

Kako je izgledala naša prva pobjeda na Eurosongu?

06.05.2024 u 11:35

Bionic
Reading

Pjesma 'Rock Me' za koju je stih napisao Stevo Cvikić, a glazbu Rajko Dujmić jedina je naša eurovizijska pobjednica. U vremenu kada svi željno iščekujemo i drugu pobjedu na najvećem europskom glazbenom natjecanju, grupa Riva obilježava točno 35 godina od povijesne pobjede

Iako smo podržavali i vjerovali i da prethodni predstavnici Lijepe naše na Euroviziji mogu ostvariti visok plasman, još nikad Hrvatskom nije vladala ovakva euforija. Baby Lasagnu mnogi vide kao pobjednika 68. izbora za pjesmu Eurovizije te kao drugog eurovizijskog pobjednika iz naše zemlje.

6. svibnja 1989. zadarska grupa Riva u ime bivše države pobijedila je na 34. izdanju Eurovizije slaveći u Švicarskoj s 137 bodova.

U finalu su se tada natjecale 22 države, a nakon Jugoslavije slijedili su Ujedinjeno Kraljevstvo (sa 130 bodova) te Danska (sa 111 bodova).

Članovi grupe Riva (pjevačica Emilija Kokić, gitarist Zvonimir Zrilić, basist Nenad Nakić, bubnjar Boško Colić i klavijaturist Dalibor Musap) tada su se rukovali s Celine Dion koja je 1988. Euroviziju dovela u Švicarsku pjesmom 'Ne Partez Pas Sans Moi', a iduće su godine titulu najbolje pjesme dali u ruke talijanskom pobjedniku Totu Cutugnu koji je u Zagrebu slavio s pjesmom 'Insieme'.

Grupa Riva - Rock Me (Eurovizija 1989) Izvor: Društvene mreže / Autor: EuroTiggESC

'Pamtim samo ono što sam vidjela na snimkama. Ne znam zašto sam počela pjevati na engleskom jer tako nije trebalo biti. Bilo je zaista spontano i dobro da sam zapamtila tekst. To su trenuci koji će ostati vječno u sjećanju i malo ljudi može doživjeti takva emocionalna stanja', prisjetila se pjevačica za tportal.

Da se povijest ponavlja potvrđuje i Emilija Kokić koja je ranije za tportal otkrila kako je pjesma 'Rock me' bila favorit Eurosonga te godine od samog početka.

U proteklih 30-ak godina Eurovizija se itekako promijenila te u skladu s tehnološkim napretkom integrirala razne inovacije, prihvatila nove zemlje natjecateljice, no cilj je ostao jednak - biti ujedinjeni u glazbi.

'Imali smo programirane dane pune proba, konferencija, promocija, organiziranih večera. Bili smo zanimljivi i atraktivni zbog višeglasnog pjevanja. Naš je cilj bio samo otpjevati pjesmu i da se ne osramotimo, da ne pogriješimo', komentirala je Emilija Kokić.

Odbrojavanje je počelo

Pogledajte kako izgleda impresivna pozornica Eurosonga 2024.

Pogledaj galeriju