novo istraživanje

Pušenje u trudnoći puno je štetnije za bebu nego što se mislilo. Evo što je s kofeinom

28.09.2023 u 12:41

Bionic
Reading

Rizik od prijevremenog poroda uslijed pušenja tijekom trudnoće puno je veći nego što se mislilo – točnije dvostruko. S druge strane ne postoji povezanost između unosa većih količina kofeina i prijevremenog poroda

Novo istraživanje pokazalo je da je pušenje dvostruko štetnije za zdravlje bebe nego što se mislilo, a kava i čaj ipak nemaju tako negativan utjecaj. Pušenje i velike količine kofeina (više od dvije šalica instant kave dnevno) dosad su se povezivali s povećanim rizikom od komplikacija u trudnoći, prijevremenog poroda i usporavanja rasta fetusa.

No nova studija provedena na Sveučilištu Cambridge nije pronašla dokaze da je iznadprosječan unos kofeina tijekom trudnoće povezan s prijevremenim porodom ili slabijim rastom bebe. Žene koje puše tijekom trudnoće, pokazali su rezultati te studije, imaju tri puta veći rizik od prijevremenog poroda od nepušačica.

Kako piše Guardian, pored toga je utvrđeno za bebe čije su majke pušile tijekom trudnoće četiri puta veća šansa da će biti male za svoju gestacijsku dob, zbog čega bi mogle imati problem s ozbiljnim komplikacijama poput problema s disanjem i raznim upalama.

Ovo istraživanje, objavljeno u časopisu International Journal of Epidemiology, ispitivalo je metabolite pušenja (kotinin) te kofein (paraksantin) u uzorcima krvi više od 900 žena koje su sudjelovale u studiji Pregnancy Outcome Prediction između 2008. i 2012. Istraživači su analizirali razine kotinina i paraksantina pronađenih u krvi u 12., 20., 28. i 36. tjednu trudnoće te prema tome klasificirali izloženost žena pušenju i konzumaciji kofeina.

  • +2
Trudnoća Izvor: Profimedia / Autor: Andor Bujdoso / Alamy / Alamy / Profimedia

Iako se pokazalo da kofein ne uzrokuje prijevremeni porod, to ne znači da trudnice sada mogu piti velike količine espressa. Dosadašnja istraživanja pokazala su da je vrlo velik unos kofeina povezan s većim rizikom od pobačaja i perinatalne smrti.

'Proučavali smo samo žene koje imaju iznadprosječne razine metabolita kofeina, ali ne i one koje su pile ekstremno velike količine kofeina. Stoga ovi rezultati ne upućuju na to da bi trebale promijeniti trenutačne preporučene količine kofeina (dnevno do dvije šalice)', rekao je voditelj Odsjeka za ginekologiju i porodništvo sa Sveučilišta u Cambridgeu, profesor Gordon Smith.

Druga studija sa Sveučilišta u Essexu nedavno je pak pokazala da trudnice imaju dvostruko veći rizik od pobačaja u slučaju da one ili njihovi partneri izgube posao.